Η ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ

Η Αμμουλιανή Χαλκιδικής είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί της κεντρικής Μακεδονίας με μόνιμο πληθυσμό (600 κάτοικοι). Βρίσκεται στον κόλπο του Αγίου Όρους. Από τη Θεσσαλονίκη απέχει 130 χιλιόμετρα και συνδέεται με φέριμποτ με την απέναντι ακτή Τρυπητή (Αμμουλιανή – Τρυπητή 2 ναυτικά μίλια). Τα δρομολόγια των πλοίων είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Έχει έκταση 4,5 τ. χιλιόμετρα. Λόφοι και μικρές κοιλάδες εναλλάσσονται στην επιφάνεια του νησιού, που είναι κατάφυτο από ελιές και χαμηλή βλάστηση.
Καλλιέργειες συστηματικές δε γίνονται με αποτέλεσμα το οικοσύστημα να παραμένει ανέγγιχτο.

Οι ακτές παρουσιάζουν εναλλαγές σχηματίζοντας κολπίσκους με υπέροχες αμμουδιές.
Οι καιρικές συνθήκες δε χαρακτηρίζονται από έντονες εναλλαγές και πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα το καλοκαίρι οι άνεμοι είναι ασθενείς. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τον τουρισμό. Υπάρχει πληθώρα από ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.

Έως το 1925 το νησί ήταν μετόχι της Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, όπου και έμεναν 2-3 καλόγεροι που διαχειρίζονταν την κτηματική περιουσία και είχαν ως βοηθούς περίπου 20 εργάτες από την γύρω περιοχή. Αυτοί ασχολούνταν με την καλλιέργεια χωραφιών, τη βοσκή ζώων και το μάζεμα των ελιών. Αρχές του 1925 το νησί παραχωρείται σε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από νησιά της Προποντίδος (Γαλλιμή – Πασαλιμάνι -Σκουπιά).

Προερχόμενοι από τις περιοχές αυτές που γειτόνευαν με την Κωνσταντινούπολη έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα τους. Έχοντας την γνώση της θάλασσας ασχολήθηκαν κυρίως με την αλιεία και κατάφεραν σε λίγα χρόνια να ξεχωρίσουν στον τομέα αυτό.

Οι κυριότερες παραλίες που μπορεί κανείς να απολαύσει τη θάλασσα είναι: ΑΛΥΚΕΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΜΟΣ, ΑΗ ΓΙΩΡΓΗΣ, ΚΑΡΑΓΑΤΣΙ, ΦΑΚΑ, ΤΣΑΣΚΑ, ΝΗΣΑΚΙΑ και πολλές ακόμα όχι λιγότερο όμορφες.

Ο τουρισμός είναι μια από τις βασικές ασχολίες των κατοίκων. Η Αμμουλιανή κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κύρια χαρακτηριστικά είναι η φυσική ομορφιά του νησιού, οι πεντακάθαρες θάλασσες, το φρέσκο ψάρι και η φιλοξενία. Το νησί διαθέτει πληθώρα από ενοικιαζόμενα δωμάτια, studios, διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Ακόμη, υπάρχει και ένα camping.

Στοιχεία Επικοινωνίας